Thursday, December 11, 2014

Crafts to keep them busy : Straw bangles

 Did some crafts to keep my nephews busy. i just come up with this bangle thing because of the things i have found around the house. straws, paper bags' shoelace-like strings. Well, it is definitely not an accessories for boys, but never mind. I just want them to practise their fine motor skills and wants to see whether they have patterns in minds. and most importantly i could not find any new ideas yet. haha.. 
The straws we use are pretty big. those big straws that you got when you bought Cendol or ABCs.

yes, practise your fingers and focus..



Maksu's ribbon necklace and nephews' bangles
Here are the boys toying around with the bangles. then they use the uncut straws to make their own swords..haha..truly boys!





Monday, November 3, 2014

Montaj lagi

Ini montaj muka orang daripada kertas suratkhabar. Dibuat oleh anak murid saya. bahan yang mereka dapat sama, tapi mari kita lihat apa kemahiran dan prinsip rekaan yang mereka berjaya aplikasi?
kemahiran menggunting ada. pandai susun atur membentuk corak checkerboard

kemahiran menggunting yang baik. kreatif. tapi susunan je kurang baik. boleh praktis lagi ni.

haa...yang ni, pilihan gambar dia lain pulak. guntingan kurang baik, boleh diperbaiki susunannya. susunan tak semestinya teratur, tetapi memberi makna..

cubaan yang baik. susunan dengan titik fokus. cuma pilihan sebagai titik fokus mungkin kurang sesuai. Yuna artis feveret dia gamaknya.. kemahiran menggunting boleh diperbaiki

susunan yang baik!

what else can i say? susunan yang menarik. pemilihan gambar yang menarik juga.

Sunday, August 31, 2014

Cenderamata adhoc

hari tu saya nak buat kraf cenderamata handmade untuk adik-adik tercinta saya sebagai farewell gift selain coklat..hehe. tapi takde idea. On the way nak jumpa mereka, saya singgah Giant, browse through and dapat idea, beli lah beberapa bahan seperti berikut:





tulis kat dalam macam bawah nih:


HASILNYA 
taraaa!! tapi tak reti pulak nak rotate gambar ni :


Hope they like it!
Love you adiks..

Sunday, June 1, 2014

Nak buat apa dengan gelang tape terpakai ni?

Guru PSS memang banyakla pakai tape jenis ni..untuk baikpulih buku dalam PSS tu..hehe..Punyalah lama kumpul tak tau nak buat apa. Akhirnya tibalah masa datang angin rajin buat kraf tu kann?? hehe.. so mari buat bekas pensel tower gituuu! tower pencil holder.
Gunting bulatan pada kotak untuk tapak dia


pakai selotep je kat luar tu...maleh la  nak gam..

kat dalam pakai masking tape 

ha, belasah je guna tape lagi untuk tampal tapak dia

Siap! tapi saya buat terlalu tinggilah. Jadi gunting dan barangan yang kecik tu terjatuh ke dalam. untuk sesi foto ni saya letak gumpalan kertas sikit untuk menaikkan gunting, pen, dan gam yang tenggelam tu..hehe



Friday, November 15, 2013

Kuda Kepang

okay, kuda kepang adalah tarian tradisional orang jawa. di Johor memang terkenal lah. hari ni kita buat kuda kepang mini.
anak dara dua orang ni teliti sangat kerjanya.. tak sempat siap kot
tim ni suka guna labuci

tim ni tak bawa peralatan sangat..haha..tutup muka pulak



contoh cikgu buat. guna apa ade je dalam kotak cikgu.
manila kad,
krayon,
crepe paper,
kotak,
marker pen,
liquid paper.

dah siapp.. good job azreen and faqrul

Sunday, September 23, 2012

Hasil kerja murid

Okay, yang ini dibuat masa subjek Pendidikan Muzik Tahun 3 sebenarnya. Tapi cikgu curi-curi tangkap gambar lukisan Hilmi Daniel untuk lagu Kerja Bapaku...
"Bapaku seorang guru, balik kerja pukul satu....
Bapaku seorang petani,...Bapaku seorang doktor,....."


Bawah ni pula lukisan untuk lagu "Nasi Lemak"

Montaj Tahun 5

Montaj kali ini kita letak tema bebas. 
Hasilnya, ada tema "pengantin", "kereta", "karakter kartun" , "orang" dan sebagainya.
 hari ini kita guna suratkhabar je lah...

 leka memotong nampaknya..tema apa yang cik adik buat agaknya..

 tema : people's faces by Najihah

Gam, gunting, dan kertas lukisan ye..

Ini montaj mukataip yang cikgu buat masa sekolah rendah dulu. Ditampal atas Fail Pendidikan Seni Visual.

Ini pula cubaan cikgu buat montaj konsep yang sama. Tapi ini buat guna dua jenis akhbar saja. Disiapkan dalam masa kurang daripada 1 jam. Bahan bantu belajar untuk murid